Primeres impressions amb la linkat 20.04… virtualitzada

Dins del Projecte d’acceleració de la transformació digital, integrat en el Pla d’Educació Digital de Catalunya, des del Departament d’Educació s’estan lliurant portàtils a tot el professorat (també s’està fent en altres departaments de la Generalitat de Catalunya).
A mi em va arribar dijous passat, 10 de desembre de 2020, i al cap d’uns dies de fer-lo anar vaig compartir les meues primeres impressions a la llista de correu «el termòmetre de les TIC» on hi sóc subscrit. Veient que m’estava esplaiant molt, en acabar vaig pensar que podria servir d’apunt al blog per a deixar constància de tot plegat. Així és que copie tot seguit l’escrit compartit allà:

Hola,
La distopia de la covid sembla haver arribat també als portàtils que ens ha lliurat el departament ja que per tal de poder fer servir la nova linkat 20.04 només hi ha l’opció de fer-ho amb la màquina virtual instal·lada als flamants portàtils corporatius
… dit això, voldria compartir-vos les primeres impressions que m’he endut amb la nova linkat, que vindria a ser el mateix que dir les primeres impressions amb el ThinkBook:
1.- Ja sé que s’ha fet el que s’ha pogut però no puc deixar de reivindicar, de nou, la necessitat de tenir la linkat instal·lada sense haver de passar pel ruindous… avui després de tancar la linkat quan he anat a tancar el tàtil al ruindous li ha pegat per «actualitzar-se», inconvenient que no recordo els anys que no patia. Dit això, també és cert que gràcies a com de «capat» està el ruindous ja hi ha gent interessada a fer anar la linkat (vaig fer propaganda des del minut zero que a linkat es podia fer i desfer a plaer).
2.- Entrant a valorar la linkat 20.04 he de dir que la feina feta em sembla molt bona, com sempre, i el que he fet és el que faig amb tots els ubuntu 20.04 que he fet servir: eliminar els snaps segons la guia trobada a https://techwiser.com/remove-snap-ubuntu/ que és tan senzill com obrir la terminal i seguir aquests dos passos:
sudo rm -rf /var/cache/snapd/
sudo apt autoremove –purge snapd gnome-software-plugin-snap
3.- Un cop eliminats els snaps he reinstal·lat la botiga de programari de gnome (però ja no té els snaps) amb la instrucció:
sudo apt install gnome-software
Aquí cal vigilar perquè si no hem purgat bé els snaps torna a posar-nos la botiga d’ubuntu i continuem amb els snaps (en alguna màquina m’ha passat que he hagut de repetir el procés d’eliminar i reinstal·lar més d’una vegada).
4.- Un cop eliminats els snaps de la botiga he reinstal·lat tot el programari que hi havia (al menys el que a mi m’interessa) a partir dels .deb amb la qual cosa em sento més feliç que un anís 🙂
El primer que he fet és posar el paquet d’«ajustaments de gnome» (gnome-tweak-tools crec que es diu) i fer que els controls de la finestra estiguin a l’esquerra… ja sé que és una mania però és meua i conviu amb mi des de l’ubuntu… ja no recordo quina va ser la primera versió que va passar els botons de tancar, maximitzar i minimitzar de la dreta a l’esquerra.
5.- Una altra cosa que he fet (podria haver-la feta abans del pas anterior) és canviar les fonts de programari per les dels amics de Caliu als quals crec que hem de donar ple suport i amb qui hem de col·laborar tant com puguem.
Ah, se m’oblidava, abans de tot el que he fet és sortir de la sessió i tornar a entrar amb l’escriptori «ubuntu» enlloc del «gnome-2» predeterminat de la linkat
6.- I pel que fa a les impressions, dir que va bastant bé però quan faig servir dues finestres del firefox (una privada) amb unes quantes pestanyes obertes en cadascuna, el telegram-desktop, el nautilus, libreoffice i no sé si alguna altra, les 4 GB de RAM se les menja gairebé totes i swapeja bastant (l’he arribat a veure menjant-se 3 de les 4 GB de memòria d’intercanvi; amb el consegüent soroll del ventilador que això implica. Això, no obstant, no ha implicat una pèrdua de rendiment de la màquina, cosa que també m’ha sobtat molt.
Fins aquí les meues primeres impressions… quines són les vostres? les voleu compartir?
Vista la xapa que he soltat potser la traslladaré a un nou apunt al meu blog que fa molt temps que tinc oblidat 🙂

I fins aquí el correu enviat… després s’ha establert una discussió força interessant 😉

2 respostes a «Primeres impressions amb la linkat 20.04… virtualitzada»

  1. Gràcies, Sisco! És molt interessant saber que podem administrar la Linkat de la manera habitual. Jo negociaré la possibilitat de seguir emprant el portatil vell amb la Linux Mint que li vaig instal·lar a principi de curs; si no ho aconseguisc, ja raonarem de la Linkat Virtuosa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *